OMXS30 analys 1 september. Var ligger de viktiga nivåerna? Även analys på olja och guld.

Storbolagsindexet OMXS30 ligger kortsiktigt sett i en konsolideringsformation och samlar kraft inför ett utbrott. Inom denna konsolidering har indexet visat upp ett antal mindre köpsignaler, men det är först om OMXS30 tydligt kan etablera sig över motståndsområdet vid ca 1798-1807 som lite kraftigare köpsignaler erhålls.

Teknisk analys omx30 kortsiktigt 1 september 2020

OMXS30 får kortsiktiga säljsignaler inom konsolideringen om stödnivåerna vid ca 1764-1765 och ca 1726-1730 bryts. För att få mer tydliga och långsiktigt sett intressantare säljsignaler behöver dock OMXS30 etablera sig under stödområdet vid ca 1691-1702 och indexets 200-dagars medeltalskurva som i skrivande stund ligger vid ca 1683.

Sett i ett längre tidsperspektiv ligger emellertid OMXS30 sedan i mars i en tydligt uppåtriktad trend där bottnarna och topparna hela tiden kommer på allt högre och högre nivåer.

Teknisk analys omx30 1 september 2020

Ska detta mönster bestå så kommer OMXS30 förr eller senare få en ny köpsignal genom att etablera sig över motståndet vid ca 1798-1807. I så fall siktar vi på en uppgång först och främst upp till motståndet vid indexets rekordnivå ca 1906.

Skulle däremot OMXS30 mot förmodan etablera sig under stödområdet vid ca 1683 får indexet även i detta tidsperspektiv en viktig säljsignal.

Denna starka börstrend är ett globalt fenomen som har stimulerats fram av en extremt expansiv penningpolitik ifrån i stort sett alla de stora centralbankerna, kraftiga finanspolitiska stimulanser och även av låga energipriser.

Att det hela riskerar bli en kraftig ”over-shooting” av stimulanser verkar vara en risk man är villig att ta för att motverka pandemins skadliga effekter på världsekonomin. Även om den ekonomiska utvecklingen verkar överraska många bedömare åt det positiva hållet kommer därför troligen stimulanserna för säkerhets skull få fortsätta ett bra tag till.

Oljepriset ser till exempel i diagrammet väldigt starkt ut. Även om oljan ligger på betydligt lägre nivåer än i början på året så har uppgången ifrån botten varit kraftig. Oljan (Brent) har fått ett antal starka köpsignaler, till exempel när motstånden vid ca 32 och ca 36 USD bröts.

Teknisk analys olja

Styrkan i uppgången visar sig i att de vinsthemtagningar som i princip alltid kommer i en uppgång denna gång varit relativt svaga. De nedåtriktade rekylerna har varit små och i stort sett bara resulterat i sidogående rörelser.

Därför ska det bli intressant att se vad som händer om Brent skulle orka etablera sig över motståndet vid ca 46 USD, där 200-dagars medeltalskurvan också ligger, och motståndet vid den psykologiskt viktiga 50-nivån. Möjligheten till en snabb och relativt kraftig uppgång ser då lovande ut. Skulle däremot Brent något överraskande istället etablera sig under stödet vid ca 44 USD får oljan dock en tydlig säljsignal.

En annan effekt av den extremt expansiva penningpolitiken med låga räntor och centralbankernas stora obligationsköp är att förtroendet för pengar och särskilt då den amerikanska dollarn har sjunkit. Vilket i sin tur eldat på guldets uppgång. Guldet fick redan sommaren 2019 en mycket kraftig köpsignal ur en 6 år gammal bottenformation.

Teknisk analys Guld

Sedan fick guldet drygt ett år senare, det vill säga nu i juli 2020, en ny långsiktigt sett viktig köpsignal när även den gamla toppnivån vid ca 1900 passerades. Skulle emellertid guldet parkera sig under 1900, som nu alltså blivit en viktig stödnivå, får guldet en stark säljsignal. Men innan något liknande skett betraktar vi alla eventuella nedgångar på guldet först och främst som potentiella köptillfällen.

I ett kortare tidsperspektiv ser vi också betydelsen av att stödnivån vid ca 1900 håller. Och att guldet får en ny köpsignal om motståndet vid ca 2068 bryts.

Teknisk analys Guld kortsiktigt

Vill du lära dig mer om teknisk analys ?

Klicka här och anmäl dig till grundkursen i teknisk analys!

Online kurs teknisk analys

Då får du lära dig att hitta köp- och säljsignaler, se trender, kursformationer och att beräkna prisobjektiv av ett proffs med över 30 års erfarenhet av praktiskt användande av teknisk analys!

Vill du mjukstarta kan du även börja med vår kostnadsfria minikurs. Klicka i så fall här.

OBS: Denna artikel är endast avsedd som inspiration. Den innehåller absolut inga rekommendationer. Det är också endast författarens, ingen annans, personliga reflektioner.

Lämna en kommentar