OMXS30 analys 8 september. Ska indexet orka bryta upp och få nya köpsignaler? Vad händer med NASDAQ? Är Autoliv, SSAB och Trelleborg de nya vinnaraktierna?

Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 ligger fortfarande kortsiktigt sett i en kraftsamlande konsolideringsfas. Indexet har i denna konsolidering visat upp en hel del styrketecken men det är först om OMXS30 kan etablera sig över motståndsområdet vid ca 1800-1815 som indexet får en tydlig köpsignal.

Diagram-OMXS30-Kort-sikt-200907

Skulle däremot OMXS30 gå under stöden vid ca 1748, ca 1726-1730 och 1683-1691 får indexet istället säljsignaler.

I ett längre tidsperspektiv har dock OMXS30 fått ett antal köpsignaler och ligger i en tydligt uppåtriktad trend. Därför bedömer vi möjligheterna som stora att indexet ska bryta ut ur det nuvarande kortsiktiga konsolideringsområdet på uppåtsidan.

Diagram-OMXS30-200907

Förra veckan skakade det dock till i USA. Det var särskilt de överköpta och tämligen högt värderade, eller snarare övervärderade, tech-aktierna som drabbades av kraftiga vinsthemtagningar. De amerikanska börserna hämtade emellertid snabbt tillbaka en stor del av nedgångarna i fredags då börserna stängde i närheten av den dagens högst nivåer. I och med det bildades det viktiga stödnivåer att bevaka i till exempel NASDAQ Composite indexet.

Diagram-NASDAQ-Composite-200907-1024x576

Skulle NASDAQ etablera sig under förra fredagens lägsta nivåer kring ca 10875 och även under stödet vid ca 10762 får indexet en kraftig säljsignal. Det kan då lätt resultera i en fortsatt mycket volatil nedgångsfas som även kan komma att störa den svenska börsen.

Om NASDAQ istället etablerar sig över motståndet vid ca 12074 får indexet nya kraftiga köpsignaler. Ett troligt scenario är dock att indexet börjar konsolidera mellan ca 10800 och ca 12000 och blir ”lite tråkigt”.

Detta skulle vara ganska gynnsamt för den svenska börsen. För det skulle kunna vara ett tecken på att kapital istället börjar leta sig till Europa och Sverige och in i lite mer konjunkturkänsliga branscher. Som till exempel aktier i våra svenska verkstads- och materialsektorer.

Några av våra favoriter bland dessa är Autoliv och SSAB som vi senast skrev om den 18 augusti. Båda aktierna har den senaste tiden fått flera köpsignaler och ligger i uppåtriktade trender.

Autoliv får en ny köpsignal om motståndet vid ca 703 kan passeras. Aktien har ett positivt handelsvolymsamband och har även etablerat sig över sin 200-dagars medeltalskurva. Det vore därför inte särskilt överraskande om Autoliv får nya köpsignaler och fortsätter i sin uppåtriktade trend. Skulle däremot aktien råka ut för oväntad svaghet och etablera sig under stöden vid ca 670, ca 630 och ca 563 får aktien istället säljsignaler.

SSAB B fick köpsignaler när de tidigare motståndsnivåerna vid ca 26 kr och 27-27,5 kr bröts under en stigande handelsaktivitet. Dessa nivåer har nu istället blivit intressanta stödnivåer att bevaka. Men särskilt stödnivån vid ca 26 kr är viktig då även indexet 200-dagars medeltalskurva ligger vi denna nivå.

Diagram-SSAB-B

Det finns många andra konjunkturkänsliga aktier som ser mycket starka ut i diagrammen. Till exempel Trelleborg har fått ett antal köpsignaler under en relativt hög handelsaktivitet, befinner sig i en tydligt uppåtriktad trend och har även etablerat sig över sin 200-dagars medeltalskurva.

Trelleborg får en ny köpsignal om aktien på ett tydligt sätt kan etablera sig över motståndet vid ca 157. Skulle istället aktien istället mot förmodan parkera sig under stöden vid ca 143-144 och ca 135 får aktien säljsignaler. Men innan några riktigt tydliga säljsignaler erhålls i Trelleborg och de andra aktierna ser vi eventuella nedgångar främst som potentiella köptillfällen.

Vill du lära dig mer om teknisk analys ?

Klicka här och anmäl dig till grundkursen i teknisk analys!

Online kurs teknisk analys

Då får du lära dig att hitta köp- och säljsignaler, se trender, kursformationer och att beräkna prisobjektiv av ett proffs med över 30 års erfarenhet av praktiskt användande av teknisk analys!

Vill du mjukstarta kan du även börja med vår kostnadsfria minikurs. Klicka i så fall här.

Obs: Denna artikel är avsedd endast som inspiration. Den innehåller absolut inga rekommendationer. Detta är författarens, ingen annans, personliga reflektioner och författaren äger också aktier i de analyserade bolagen.

Lämna en kommentar