OMXS30 har börjat visa upp svaghetstecken

Vårt svenska storbolagsindex OMX30 har den senaste veckan börjat visa upp en del svaghetstecken. Fortfarande är dock den långa trenden uppåtriktad och de senaste riktigt tydliga signalerna är ett stort antal köpsignaler.

Men stochasticindikatorn visar nu upp svaghetstecken som indikerar att uppgången håller på att tappa styrka.

OMXS30 får säljsignaler om indexet etablerar sig under stöden vid ca 1900 och ca 1850.

Skulle detta ske under en relativt låg handelsaktivitet jämfört med den under uppgångsdagarna blir dessa säljsignaler dock främst av kortsiktigt intresse.

Skulle däremot börsomsättningen under eventuella nedgångar var hög och särskilt om även stöden vid ca 1800 och ca 1700 bryts blir emellertid säljsignalerna betydligt viktigare i ett mer långsiktigt tidsperspektiv.

Givet den extremt expansiva penningpolitiken ifrån centralbankerna med låga räntor under överskådlig tid och rekordstora köp av obligationer samt den likaså extremt expansiva finanspolitiken ifrån de flesta av världens regeringar så bedömer vi det dock som sannolikast att börsen kommer att fortsätta uppåt det kommande året eller så.

Men ibland blir man ju överraskad så det gäller att bevaka utvecklingen och se vilka signaler som skapas i diagrammen.

Dessutom även om den långa trenden fortsätter att vara uppåtriktad så får man vara beredd på att det då och då kommer det kortsiktiga nedgångsfaser inom den längre uppåtriktade trenden.

Säsongsmässigt sett så vore det inte heller särskilt överraskande om börsen skapar en tillfällig topp vid slutet av november eller nu i början av december.

Mitten av december brukar nämligen kunna vara en svag börsperiod. Sedan kring julhelgen brukar börsen börja kunna ta fart uppåt igen.

Även i ett mer kortsiktigt tidsperspektiv ser vi att OMXS30 börjat tveka i sin uppåtriktade trend.

Här ser vi att OMXS30 redan glidit ur en kortsiktig uppåtriktad trend. Men att tydligare säljsignaler erhålls först om indexet parkerar sig under stödnivåerna som lite mer exakt ligger vid ca 1902 och ca 1858.

Vi ser också att stochastic tydligt signalerat svaghet och att handelsaktiviteten under måndagen den 30 november var högre än under de tidigare dagarnas uppgångsdagar.

Detta med en ökad handel under nedgångarna är oroande tendens som vi gärna ser inte kommer att upprepas…

För att bryta detta så smått negativa mönster skulle OMXS30 behöva etablera sig över motståndet vid ca 1951. Och detta helst under en relativt hög handelsaktivitet.

I så fall siktar vi på nya uppgångar först och främst upp till den psykologiskt viktiga 2000 nivån.

För jämna nivåer för index som är så pass välbevakade som OMXS30 blir ofta viktiga beslutsnivåer för många placerare. Dessutom kan man ur de formationer som OMXS30 tidigare bildat komma fram till att ca 2000 är ett intressant kortsiktigt målintervall för OMXS30.  

OBS: Denna artikel är endast avsedd som inspiration. Den innehåller absolut inga rekommendationer. Det är också endast författarens, ingen annans, personliga reflektioner.

Gratis minikurs i teknisk analys:

Formationer vad är det?

Hur använder jag dom för att göra bättre affärer?

Se filmen så förstår du!

Är du intresserad av att lära dig mer om teknisk analys? Vill och själv kunna hitta köp- och säljsignaler, se trender, kursformationer och att beräkna prisobjektiv?

Och vill du lära dig allt detta av ett proffs med över 30 års erfarenhet av praktiskt användande av teknisk analys?

Passa då på att investera i din trading! Klicka här och anmäl dig till grundkursen i teknisk analys!

Online kurs teknisk analys

Vill du mjukstarta kan du även börja med vår kostnadsfria minikurs. Klicka i så fall här.

Lämna en kommentar