OMXS30 har fått kortsiktiga säljsignaler

Storbolagsindexet OMXS30 fick förra veckan kortsiktiga svaghetssignaler i diagrammen. De senaste dagarna har dessa tendenser förstärkts.

Däremot har säljsignalerna hittills erhållits under jämförelsevis låga handelsvolymer. Vilket minskar det långsiktiga signalvärdet av dessa säljsignaler.

Kortsiktigt sett så är dock säljsignalerna tydliga nu när stödnivåerna vid ca 1840 och 1798-1802 brutits.

Nästa viktiga test är om OMXS30 skulle gå ned till det starka stödområdet vid ca 1691-1702 där också indexet 200-dagars medeltalskurva ligger.

För att OMXS30 ska få köpsignaler i detta läge behöver antingen indexet göra en tydlig reversal signal för uppgång, till exempel gå ned kraftigt under en handelsdag men sedan stänga vid den dagens högsta kursnivå, eller under en relativt hög handelsaktivitet etablera sig över motståndsnivåerna vid ca 1830 och ca 1858.

Ser vi på OMXS30 i ett något längre tidsperspektiv ser vi att indexet, trots den senaste säljsignalen, fortfarande ligger i uppåtriktad trendrörelse med successivt allt högre och högre både bottnar och toppar. Och att handelsvolymsambandet fortfarande är positivt.

Skulle däremot OMXS30 under en relativt hög handelsaktivitet tydligt etablera sig under stödområdet vid ca 1690 får indexet emellertid en betydligt starkare säljsignal än de som nu erhållits.

Nya köpsignaler erhålls här om motstånden vid ca 1858 och ca 1906 passeras.

Så vi ser i kort perspektiv tydlig svaghet där stopp losser rykt i de kortsiktiga portföljerna.

Men i ett längre tidsperspektiv ser det fortfarande ganska lugnt ut. Snarast fokuserar vi i de mer långsiktiga portföljerna mest på att bevaka stopp loss nivåerna och att försöka identifiera nya köptillfällen.

Nedgångarna har främst kommit på grund av oro kring den ökade covid-19 spridning, osäkerheten inför presidentvalet i USA som i sin tur framkallat ett ganska stort inslag av vinsthemtagningar.

Man såg tendenser till det redan förra veckan då börsens reaktioner på ganska bra företagsrapporter var svag.

Bättre rapporter än väntat gav då inga större börsuppgångar utan snarare istället kursnedgångar. Vilket är tydliga svaghetstecken.

Många vanligtvis aktiva aktieplacerare verkar nu vilja sälja av lite grann i sina aktieportföljer och avvakta läget.

Vilket då lämnar fältet ännu mer öppet för att datamaskinerna ska få ökat spelrum för sin algoritmiska trading som kastar aktiekurserna hit och dit.

Men sedan kan man också helt plötsligt vända på resonemanget och då snarast börja tolka allt positivt. Det brukar inträffa när ”alla” kortsiktiga aktörer sålt det mesta av sina aktier och därmed har en hög kassaandel i sina portföljer.

Detta brukar också sammanfalla med att olika momentumindikatorer som stochastic och RSI gått ned till låga och översålda nivåer.

Då kan man börja istället börja resonera att trots en ökad covid19-spridning kommer myndigheterna i det längsta undvika en total nedstängning som vi hade i många länder i våras. För det blir för dyrt och orsakar så mycket annat lidande.

Politikerna kommer nog snarast också öka på stimulanspaketen i form av bidrag och skattesänkningar. Och centralbankerna kommer att öka sina penningpolitiska stimulanser, hålla nere räntorna och pumpa ut ännu mer pengar i systemet via obligationsköp med mera.

Dessutom så verkar ju många företag klarat av de partiella nedstängningarna överraskande bra. För var inte de senaste bolagsrapporterna egentligen väldigt bra?

Fordons industrin gynnas ju till och med av att folk nu ännu mer vill ha en egen bil att åka i och näthandeln gör att det blir mycket mer godstransporter med lastbil.

Även andra orosmoln som presidentvalet i USA lär ju också kunna skingras med tiden.

Så kanske kommer det bli ett rally efter presidentvalet oavsett utgången?

OBS: Denna artikel är endast avsedd som inspiration. Den innehåller absolut inga rekommendationer. Det är också endast författarens, ingen annans, personliga reflektioner.

Är teknisk aktieanalys nytt för dig? Vill du veta lite mer om vad teknisk analys är och vad du kan använda det till?

Se filmen så förstår du.

Lämna en kommentar