OMXS30 trendar uppåt. Nya köpsignaler på gång?

Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 ligger långsiktigt sett i en uppåtriktad trend där köpsignalerna kommit ganska regelbundet sedan botten den 16 mars i år. Detta då bottnarna och topparna har kommit på successivt högre och högre nivåer och handelsvolymsambandet har varit genomgående positivt. Det ser man också på OBV, On Balance Volume indikatorn, som konsekvent lutar uppåt och därmed bekräftar styrkan i den uppåtriktade trenden.

teknisk-analys.nu-OMXS30-Lang-sikt-201005

För att få säljsignaler i detta mer långsiktiga tidsperspektiv behöver OMXS30 på ett tydligt sätt etablera sig under stödnivåerna vid ca 1790-1767 och stödet vid nivån för indexets viktiga 200-dagars medeltalskurva vid ca 1691.

Vi ser dock möjligheterna för nya köpsignaler som större i och med att trenden pekar uppåt, centralbanker och regeringar stimulerar ekonomierna i rekordartad omfattning samtidigt som ränteläget ser ut att vara fortsatt mycket lågt inom överskådlig tid.

OMXS får nya mycket intressanta köpsignaler om det under en relativt hög handelsaktivitet kan etablera sig över motståndsnivåerna vid ca 1847 och ca 1906.

På kort sikt har emellertid OMXS30 fastnat i en något tålamodskrävande konsolideringsfas. Det finns i och för sig en hel del kortsiktiga styrketecken och även här trenden i huvudsak uppåtriktad. Men det är ingen fart i rörelsen uppåt.

Kanske kan den kommande rapportperioden ändra på det? Eller kanske det räcker med att börsbolagen kommer med några fler positiva vinstvarningar?

teknisk-analys.nu-OMXS30-Kort-sikt-201005

En ny köpsignal erhålls även här om motståndet vid ca 1848 bryts.

Kortsiktiga säljsignaler erhålls dock om stöden vid ca 1813, ca 1790 och ca 1862-1868 passeras.

Vi betraktar dock alla nedgångar som sker under en relativt låg handelsaktivitet främst som potentiella köptillfällen i de mer långsiktiga aktieportföljerna.

”Buy on dips” är en strategi som vi använder så länge som alla dessa långsiktiga styrketecken består. Men det gäller då att vara vaksam på om börsens beteende skulle förändras.

För om nedgångarna helt plötsligt börjar ske under en betydligt större handelsaktivitet än tidigare och viktiga nivåer som till exempel 200-dagars kurvans nivå skulle passeras då gäller det nämligen att dra ned risknivåerna betydligt. Det vill säga, då säljer vi och sedan avvaktar vi läget.

En annan sak som vi tycker ökar möjligheten för nya köpsignaler i OMXS30 är styrkan i det bredare OMX Stockholm GI. Det indexet innehåller alla börsens aktier och tar även hänsyn till förfallna utdelningar. OMXS30 består som bekant ”bara” av de 30 största aktierna och tar inte hänsyn till utdelningarna.

teknisk-analys.nu-OMX-Stockholm-GI-201005
teknisk-analys.nu-OMX-Stockholm-GI-201005

Som man kan konstatera så ligger detta bredare börsindex ”före” det smalare OMXS30 och har till och med noterat ett nytt all time high (ATH)! Så sannolikheten för att även OMXS30 kommer göra detta, det vill säga få ett nytt ATH över 1906, tycker vi ser mycket gynnsamma ut.

 OBS: Denna börskrönika är endast avsedd som inspiration. Den innehåller absolut inga rekommendationer. Det är också endast författarens, ingen annans, personliga reflektioner.

Lär dig teknisk analys och hitta dina köp- och säljsignaler själv- Gå kursen!

Vill och själv kunna hitta köp- och säljsignaler, se trender, kursformationer och att beräkna prisobjektiv? Känna att du har kontroll? Och vill du lära dig allt detta av ett proffs med över 30 års erfarenhet av praktiskt användande av teknisk analys? Passa då på att investera i din trading! Klicka här och anmäl dig till grundkursen i teknisk analys! (990 kr)

Online kurs teknisk analys

Lämna en kommentar